Identyfikacja i usunięcie
wszystkich przedmiotów, które są zbędne na stanowiskach pracy.
Działaniom 1S często towarzyszy tzw. akcja czerwonej etykiety (red
tagging). Polega ona na oznaczaniu przez pracowników wszystkich
przedmiotów uznanych za niepotrzebne czerwonymi etykietami, a następnie
przenoszeniu ich w jedno wyznaczone miejsce (red tag area, strefa
czerwonej etykiety), gdzie zgodnie z opracowaną procedurą w
przewidzianym czasie podejmowana jest decyzja o ich stałej lokalizacji
lub usunięciu. Przedmioty, co do których nie ma wątpliwości, że są
niepotrzebne, powinny być od razu wyrzucane (z zachowaniem
obowiązujących w przedsiębiorstwie procedur). Czerwone etykiety
pozwalają uczynić selekcję krokiem ciągłym, tj. szybko usuwać wszystkie
przedmioty, których przydatność jest wątpliwa. Praca w toku, która
przekracza potrzeby stanowiska pracy, powinna zostać odesłana do
procesów odpowiedzialnych za nadwyżki.
1S – przykład tzw. strefy czerwonej etykiety: wydzielonego miejsca na
przedmioty uznane za zbędne na stanowiskach pracy i/lub bez określonego
miejsca przechowywania. Widoczne są procedura działania strefy oraz
czerwone etykiety